Levensecht leren in duurzame Kerst Pop-Up ‘Van Waarde’

Zwolle hard op weg naar duurzame shophoofdstad van Nederland

12 oktober 2023 | Feest op het Eiland in de Zwolse binnenstad, afgelopen woensdag. Daar opende milieuwethouder Paul Guldemond ‘Van Waarde’, de bijzondere Kerst Pop-Up met tweedehands kerstartikelen, waarin veel WaardeRing-partners samenwerken. Meer dan honderd leerlingen en studenten leren in Van Waarde in de echte praktijk en een nieuw publiek maakt kennis met duurzaamheid en het grote belang van hergebruik.

Met een ferme knip van een tweedehands schaar knipte wethouder Paul Guldemond het lint door. ‘Ooit had ik een droom: een duurzaam winkelcentrum op een A-locatie waardoor het steeds gewoner wordt om duurzaam in te kopen. Dat wordt hier nu werkelijkheid. Wij gaan voor een duurzame toekomst en Zwolle wil daarin voorop lopen. Ik zou het fantastisch wanneer we dit initiatief steeds meer kunnen uitbreiden, zodat we de duurzame shophoofdstad van Nederland kunnen worden.’

Impact Trail
Tegelijk met de opening van Van Waarde lanceerde de wethouder de website impacttrail.nl waarop inmiddels zo’n dertig duurzame Zwolse winkels te vinden zijn. Die lancering ging niet helemaal van een leien dakje: het beeldscherm viel uit. Gelukkig was daar ook een duurzame oplossing voor te vinden: niet weggooien, maar reparatie! Leerling Colin van Thorbecke vmbo/praktijkonderwijs had ‘m in een oogwenk weer aan de praat.

Leren in de praktijk
Colin is één van de leerlingen die het winkelvak gaat leren in Van Waarde. ‘We leren achter de kassa staan en klanten te helpen. Verder prijzen we artikelen en doen alles wat er nog meer moet gebeuren. Ik vind het leuk!’ Docent Corien Beimers begeleidt het groepje leerlingen dat voor het vak Winkel en Logistiek heeft gekozen. ‘Ik vind het zelf ook heel leuk. Vanmiddag hebben we kerstballen gesorteerd, kasten ingericht en veel gesjouwd met z’n allen. Het leuke van Van Waarde is dat de leerlingen niet alleen het winkelvak leren, maar ook kennis maken met het belang van recyclen, duurzaamheid, circulariteit. Waarom altijd als vanzelfsprekend nieuwe spullen kopen? Ik heb hier zelf vorig jaar een prachtige kerstboom met ervaring aangeschaft.’

‘Echt vrolijk’
Frederieke is student op Cibap, vakschool voor vormgeving en loopt tot eind januari stage in Van Waarde. ‘Ik heb me beziggehouden met inrichting, het stylen van kasten en meubels. Ik kan leerlingen van de andere scholen om hulp vragen, die begeleid ik dan. Het is helemaal mijn dingetje, ik word er echt vrolijk van! Het duurzame aspect is ook leerzaam. Dat wordt een steeds belangrijker onderdeel van de economie dus in mijn werk krijg ik er steeds meer mee te maken.’ Tijmen van WaardeRing-partner BySoil hield zich als duurzame timmerman bezig met zaag- en boorwerk. ‘Ik heb de toonbank gemaakt en wat dingen aan de muur’, vertelt hij bescheiden. ‘Alles met materiaal zoals tafelbladen en kastjes van de kringloop. Mooi werk en gezellig ook, het is een heel fijn team. Ik ben blij dat ik kon meewerken.’

Trots
Directeur Wilma Voortman van de stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus is trots. ‘Aan Van Waarde werken tien onderwijsinstellingen en meer dan honderd leerlingen en studenten mee. Er is nauwelijks een leukere en effectievere manier te bedenken om in de praktijk en van elkaar te leren. Ik hoop dat we er met kleine bijdragen van de scholen een permanente ‘levensecht-leren-winkel’ van kunnen maken. Dat zou helemaal uniek zijn.’ Ze is bijzonder trots op praktijkbegeleider Hetty Waanders die alles, zowel de leerlingen en studenten als de artikelen en de hele winkel, in goede banen leidt. ‘Twee weken geleden kregen we de sleutel, nu is de winkel in volle glorie geopend. Dank!’ Hetty zit onder de kerstglitters. ‘Het was even heel druk en veel, maar het is gelukt!’ zegt ze. ‘We hebben heel veel hulp gehad van leerlingen, studenten en docenten, dat was super. We gaan een hele mooie tijd tegemoet!’ Iedereen die van kerst houdt, kan zijn hart ophalen in Van Waarde. De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

WaardeRing
Het idee voor de Kerst Pop-Up is ontstaan bij WaardeRing. Aan het Van Waarde-project doen op dit moment mee: Stichting Kringloop Zwolle, Noggus & Noggus, gemeente Zwolle, Thorbecke Scholengemeenschap, Talentstad, vso de Twijn, Greijdanus, de Ambelt, Landstede MBO, mbo Menso Alting, Deltion, Cibap, SVO Vakopleiding Food en hogeschool Windesheim.

 

Bron: Levensecht leren in duurzame Kerst Pop-Up ‘Van Waarde’ – WaardeRing (waarde-ring.nl) – Artikel geschreven door Marijke Mosterdman.