Skip to content

Van kringloop keramiek naar baksteen

 

Het hergebruiken van afgedankte lokale keramische materialen en daardoor minder nieuwe grondstoffen voor de productie van een nieuw kwalitatief keramisch product; een mooie stap richting duurzamer bouwen. Zo kwam de Kringloopsteen tot stand:

Wilma Voortman en Gerard Bosman (directeur van Aberson) spraken elkaar tijdens een van de periodieke bijeenkomsten van de WaardeRing, waar beide bedrijven partner van zijn. Gerard: “Keramiek, porselein en aardewerk dat bij de kringloop vandaan komt is zo schoon en van goede kwaliteit dat het uitermate geschikt is om te hergebruiken én het kan tegen hoge temperaturen. Daar werd het zaadje geplant. Waarom kijken we niet of het technisch mogelijk is om dit hoogwaardige materiaal te verwerken in onze traditionele baksteen? Dit heeft geresulteerd in de Kringloopsteen.”

De Kringloopsteen: technisch en esthetisch goede baksteen
Gerard: “Aan toevoer geen gebrek. De vervolgstap: het technisch mogelijk maken. We zijn het zand in de klei gaan vervangen door het keramisch afval en gezocht naar de juiste korrelgrootte. Want hoe grover de korrel, hoe korter en goedkoper het breekproces en dus uiteindelijk ook de steen. Maar de kwaliteit van de steen staat natuurlijk altijd voorop. Daarnaast is esthetiek en de vraag vanuit de markt ook van belang. Het eindproduct moet er wel mooi uitzien om afzet te vinden. Het oog wil ook wat. Op dit moment hebben we twee varianten. Een met een fijnere korrel, waarbij het op het eerste oog minder goed zichtbaar is dat de steen bestaat uit oude keramische kopjes en schotels. Deze steen is daardoor bijna een 1-op-1 replica van de traditionele wasserstrich.

Wilma: “Onze medewerkers leveren een mooie bijdrage aan een duurzaam proces en het scheelt een behoorlijke kostenpost aan afvoerkosten.”

 

Bericht van onze samenwerkingspartner Aberson –

Dit vind je misschien ook leuk...