Skip to content

Interview Mireille: “Ik hoor de mooiste en verdrietigste verhalen”

 Mireille is al ruim 20 jaar werkzaam als werkbegeleider en winkelmedewerker bij Stichting Kringloop Zwolle. Vanuit de Veerallee locatie, nabij hartje Zwolle, deelt ze haar ervaringen van de werkvloer. Zo bewijst zij dat het kringloopwerk zoveel meer heeft te bieden dan slechts een babbeltje met de klant. “Ik had deze ochtend nog een man aan de balie die zei dat hij zo blij was om even een praatje te kunnen maken” aldus Mireille.  


 
Waarom ben je begonnen bij de kringloop? 

“Mijn moeder werkte in een kringloopwinkel in Vaassen. Ik werkte destijds in een magazijn voor kantoorartikelen en daar moest ik de hele dag orders verwerken. Dat was dan in een gebouw waar geen ramen inzaten en ik vond dat heel vervelend. Ik wilde graag gewoon naar buiten kunnen kijken. Dat vertelde ik dan wel eens aan mijn moeder en die zei op een dag dat er een vacature openstond voor een kringloopwinkel in Zwolle. Ik woonde op dat moment ook in Zwolle, dus dat vond ik wel een goed idee.  

Toen heb ik een sollicitatiebrief geschreven en die in de stromende regen, op de fiets, naar Zwolle-Zuid gebracht. De locatie aan de Veerallee was er namelijk toen nog niet. Uiteindelijk werd ik uitgenodigd voor een gesprek en toen werd ik gekozen uit negen sollicitanten. Vanaf dag één vond ik het al leuk, daarom houd ik het al meer dan 20 jaar vol.” 
 
Heb je altijd hart gehad voor dit werk? 

“Nee, eerst niet. Mijn moeder was altijd al gek van kringlopen, maar ik vond het in het begin helemaal niks. Toen ik begon met werken kwam ik erachter dat het heel goed is wat we hier doen. Ik vind het nu hartstikke leuk en ik zou niets anders meer willen.”  
 
Wat zijn de twee mooiste sociale aspecten van je werk? 

“Wat hier dus gebeurd is dat hier heel veel vrijwilligers binnenkomen die bijvoorbeeld arbeidsfit moeten worden, maar er komen ook veel ouderen vrijwilligerswerk doen. Die komen hier écht voor het sociale contact. Dat vind ik leuk om te zien. Voor klanten is het net zo. Ik had deze ochtend nog een oudere man aan de balie die zei dat hij zo blij was om even een praatje te kunnen maken, want hij sprak eigenlijk de hele dag niemand. Die komt daarvoor dan speciaal naar de winkel zodat hij in ieder geval met iemand heeft kunnen spreken vandaag. Ik hoor heel veel verhalen van klanten. Ze leggen hun hele hart op de balie en ik hoor de mooiste en soms ook de verdrietigste verhalen. Ik voel me soms net een maatschappelijk werker.” 
 
Wat is je blik op de toekomst voor jezelf en de organisatie? 

“Zolang ik gezond blijf hoop ik hier gewoon te werken tot dat ik met pensioen, dus dat is wat ik voor mezelf voor ogen heb. Dat we gewoon blijven groeien en dat de kringloop voor eeuwig blijft bestaan.” 

Dit vind je misschien ook leuk...