Skip to content

Circulair Ambachtsnetwerk Waardering maakt kans op Overijsselse en landelijke circulaire prijs

 

Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing timmert keihard aan de circulaire weg. Het netwerk biedt sinds drie jaar kansen voor mensen en materialen, en dat wordt gewaardeerd! Dat merken we aan de reacties van betrokkenen, van leerlingen, van medewerkers, van WaardeRing-partners, van bedrijven, organisaties en overheden. En het blijkt nu ook uit het feit dat we maar liefst tweemaal genomineerd zijn voor een circulaire prijs! Dit jaar staan we in de top 3 van de Circular Award 2023 Public, en in de top 5 van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. In de week van de Circulaire Economie (6 t/m 11 februari) maken de jury’s bekend wie de winnaar is.

WaardeRing is blij dat gezien wordt wat er in de afgelopen drie jaar is bereikt. Van twaalf naar bijna zestig partners, van de gemeente Zwolle naar de regio Zwolle, Staphorst, Zwartewaterland, Dalfsen en Ommen. Honderden hbo- en mbo-studenten hebben zich gebogen over circulaire mogelijkheden van artikelen en materialen die anders bij het afval zouden verdwijnen. Nog eens honderden praktijkschool-, vmbo, vso en andere vo-leerlingen en dagbestedingscliënten hebben niet alleen in de praktijk leren werken, ze zijn zowel duurzaam bewuster als zelfbewuster geworden.

Kansen voor mensen en materialen

Veel WaardeRing-partners hebben elkaar gevonden in mooie samenwerkingsprojecten. Wat te denken van de ruim vijfentwintig ondernemers die dankzij WaardeRing werken met grondstoffen die anders als restafval zouden zijn verbrand. Of het arbeidstrainingscentrum TIB: Thorbecke SG, vso De Twijn en TalentStad Praktijkonderwijs In Bedrijf, waar leerlingen afgedankte materialen zoals cd’s en kleerhangers ter recycling demonteren en sorteren. Of het nieuwe textielsorteercentrum bij Kringloop Zwolle waar vrijwilligers, nieuwkomers, Entree-studenten en TIB-leerlingen gemoedelijk samenwerken. Of de Kerst Pop-Up in de Zwolse Diezerstraat, die landelijk opzien baarde door de bijzondere opzet met de medewerking van leerlingen en studenten van zo’n tien onderwijsinstellingen.

Op naar de toekomst

Sinds de oprichting van WaardeRing in oktober 2019 zijn vele kilo’s materialen van de afvalberg gered. Alleen het afgelopen jaar vond 1820 kilo kleingoed, 6600 kilo hout, 28.000 kilo kunststof en maar liefst 265.000 kilo textiel een nieuwe bestemming via het WaardeRing netwerk. En wat WaardeRing betreft zijn deze eerste drie jaren pas het begin. Steeds meer partners melden zich aan. Samen bouwen we aan de nieuwe economie waarin we werken met de waarde van mensen én materialen.

Uitreiking circulaire prijzen Week van de Circulaire Economie De uitreiking van de Circulaire Award 2023 Public vindt plaats tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2023, georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit jaar is deze op 6 februari in theater De Spiegel in Zwolle. Op dinsdag 7 februari om 16.00 uur is de finale van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20, in de Twentsche Foodhal in Enschede. Voor wie niet live aanwezig kan zijn kan zich aanmelden voor de livestream. Kijk hier voor meer events en activiteiten tijdens de week van de Circulaire Economie, waarbij WaardeRing-partners betrokken zijn.

Voor meer informatie: neem contact op met Anke Haaksma, communicatiemedewerker bij WaardeRing, via a.haaksma@natuurenmilieuoverijssel.nl of tel. 038 425 0979.

*Dit artikel is geschreven door onze partner WaardeRing. Ga voor meer informatie over WaardeRing naar hun website.

Dit vind je misschien ook leuk...