Skip to content

‘Bij Kringloop Zwolle heb ik een positievere kijk op mezelf gekregen’

 

Wie op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo de arbeidsmarkt wil verkennen, kan terecht bij Stichting Kringloop Zwolle. Daar krijg je volop de gelegenheid om te ontdekken wat je kunt, wat je wilt en welke manier van werken het beste bij je past. Arwyn (26) nam de proef op de som. Anderhalf jaar lang probeerde hij drie dagdelen per week verschillende taken uit. ‘Ik ontdekte dat ik graag met mensen werk en ook graag met mijn handen werk’, vertelt hij. ‘Maar ik ontdekte vooral wat ik wél kan in plaats van altijd maar te horen krijgen wat er níet goed gaat. En dat doet wat met je zelfvertrouwen.’

 

Lasdiploma, rijbewijs, havo-certificaten: je kunt niet zeggen dat Arwyn scholingsuitdagingen uit de weg ging. Ook qua werk deed hij uiteenlopende ervaringen op: zo werkte hij al bij een slagerij, een online warenhuis en als postsorteerder. Maar hij kon z’n draai niet vinden. ‘Toen ik in groep 4 zat, was ik druk en kon ik niet stilzitten. Ik werd getest en de diagnose was onder andere autisme.’ De schooltijd was een ramp voor Arwyn. ‘Het belangrijkste wat je in het leven kunt leren is leren. Maar ik heb dat nooit goed geleerd. Ik kon er niet in slagen om een opleiding af te maken. Het Nederlandse schoolsysteem past niet bij mij.’ Het zit ‘m niet in zijn intelligentie. Het zit ‘m in de benadering, in de omgeving. ‘Als alles steeds mislukt, knaagt dat aan je zelfvertrouwen en aan je eigenwaarde.’

 

Arwyn kwam in de bijstand terecht en met zijn diagnose in het doelgroepenregister. ‘In die situatie moet je je twaalf uur per week voor de maatschappij inzetten, en ik koos in overleg met mijn begeleider voor een werkervaringsplek bij Stichting Kringloop Zwolle. Dat was een goede keuze! Ik heb niet alleen allerlei werkzaamheden en vaardigheden geleerd, maar ook mijn eigen mogelijkheden en grenzen ontdekt. Kassawerk is niets voor mij, maar ik heb artikelen van waarde leren herkennen, spullen leren prijzen, ik mocht meehelpen bij het opknappen van de Schatkamer en uiteindelijk mocht ik de hobbyhoek in overleg met de bedrijfsleider naar eigen inzicht verbeteren, zodat het er netter en uitnodigender uitzag en de klanten de artikelen makkelijker konden bekijken.’

 

Het deed Arwyn goed. ‘Het werk gaf veel voldoening. En vooral ook de manier waarop men bij Kringloop Zwolle met elkaar omgaat, maakte het een goede werkplek. Je zit tussen fijne collega’s, die elk hun eigen verhaal hebben, maar die begrip voor elkaar hebben. Weet je, het is geen zorginstelling, het is gewoon een bedrijf. Je wordt dan ook niet begeleid door zorgmedewerkers, maar door ervaren collega’s en dat voelt een stuk beter, gelijkwaardiger. De dingen op je eigen manier kunnen doen en op waarde worden geschat heeft me een positieve kijk op mezelf gegeven. Ik ben trots op het werk wat ik heb kunnen doen, en dankbaar voor het vertrouwen en de ruimte die ik bij Stichting Kringloop Zwolle heb gekregen.’ Arwyn heeft weer vertrouwen in de toekomst. ‘Ik ga een opleiding houtbewerking volgen en de cursus praktische psychologie. Ik zie wel waar ik uiteindelijk kom.’

Dit vind je misschien ook leuk...