Skip to content

‘Zonder Stichting Kringloop Zwolle was me dit niet gelukt’

 

Ooit was Jeroen Buis (32) een succesvolle student die opgewekt aan zijn afstudeerstage begon. Helaas had hij daar een hele slechte ervaring. ‘Als gevolg daarvan stopte ik met mijn studie, begon ik alles te ontwijken en ontwikkelde allerlei angsten’, vertelt hij. Hij ging in therapie. ‘Ik kreeg een begeleider die me hielp. Hij zei dat ik iets nodig had om mijn dag te vullen en zo kwam ik bij Stichting Kringloop Zwolle terecht, tien minuten fietsen van mijn huis.’ De eerste dag was super spannend. ‘Ik was heel angstig om hier te beginnen. Ze zeiden ook meteen: “Wat goed dat je er bent!” Want het gebeurde toen vaak dat ik op afspraken niet kwam opdagen, puur uit angst.’ Maar hij was er en hij bleef er; bijna vier jaar lang, drie dagdelen per week.

 

‘Je mag zijn wie je bent’

‘Ik was al snel gewend’, vertelt Jeroen, die op de inname werkte. ‘Het beviel zo goed: ik straalde helemaal, iedereen zei het. Dat kwam omdat ik weer bezig was, ik had wat te doen, ik voelde me nuttig. En het was me toch maar gewoon gelukt: een nieuwe functie tussen allemaal verschillende mensen op een voor mij totaal nieuwe werkplek.’ In het begin kwam zijn begeleider van Stichting Kringloop Zwolle af en toe even kijken. ‘Maar dat was al snel helemaal niet meer nodig. En als er wel wat was, kon ik altijd bij hem terecht.’ Aanvankelijk hoefde hij nog geen klanten te woord te staan. ‘Later zo af en toe, maar niet de hele tijd. Ik ben gewoon ook van mezelf een stil persoon, op de achtergrond. En het mooie van Stichting Kringloop Zwolle is dat je mag doen wat bij je past en waar je je het prettigst voelt.’

 

Vast contract

Ondertussen pakte Jeroen weer een studie op, richting financiële administratie. ‘Ik deed ‘m online, want het idee om in een klas te gaan zitten stond me niet aan. Teveel prikkels en allemaal veel jongere mensen.’ Hij slaagde, maar het was lastig om in coronatijd een baan te vinden. ‘Daarom ben ik nog een tijd bij Stichting Kringloop Zwolle gebleven. Gelukkig vond ik in februari van dit jaar een baan bij de Omega Groep, een zorginstelling.’ Daar werkt hij als enige man tussen de vrouwen op de financiële administratie. Hij lacht. ‘Tegenover ons zit de zorgadministratie en daar werkt ook één man tussen allemaal vrouwen. We hadden meteen zoiets van: wij snappen elkaar!’ Jeroen begon met een tijdelijk contract voor drie hele dagen per week als vervanger voor een collega met zwangerschapsverlof, inmiddels heeft hij een vast contract voor vier dagen per week. ‘Ik zit er echt op mijn plek. Maar zonder Stichting Kringloop Zwolle was dat niet gelukt.’

 

Zijn wie je bent

‘Het zit ‘m in de sfeer bij Stichting Kringloop Zwolle’, denkt Jeroen. ‘Het is heel gemoedelijk, een soort familie. Je bouwt een onderlinge band op met je collega’s. De mensen hebben respect voor elkaar, maar je kan ook zeggen waar het op staat. Iedereen kan zijn wie hij wil zijn. Ik vond het prettig op de inname. Lekker bezig zijn, lekker sjouwen. Later kwam er een demontageafdeling bij en dat vond ik ook leuk: spullen uit elkaar halen. Ik ben echt gegroeid bij Stichting Kringloop Zwolle, ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Het is een fijn bedrijf waar iedereen de kans krijgt die hij nodig heeft.’

 

Dit vind je misschien ook leuk...