Skip to content

Kerst Pop-Up winkel Van Waarde opent 12 oktober haar deuren in Zwolse binnenstad

 

Vorige herfst haalde de Kerst Pop-Up van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing alom het nieuws. Het was dan ook een grootscheeps, nooit eerder vertoond project, waarin Stichting Kringloop Zwolle en Noggus & Noggus in samenwerking met de gemeente Zwolle en meer dan tien Zwolse onderwijsinstellingen in de binnenstad de mooiste tweedehands kerstspullen aanboden. Goed nieuws! Op 12 oktober, in de week van de duurzaamheid, opent de Kerst Pop-Up wederom haar deuren. Hetzelfde concept vanuit dezelfde organisaties, maar onder een nieuwe naam en op een nieuwe plek. De winkel Van Waarde is vanaf 12 oktober te vinden op het Eiland, het duurzaamste hoekje van de Zwolse binnenstad.

 

Pop-Up stores verschijnen regelmatig, ook op het gebied van tweedehands artikelen. Maar niet zoals dat in Zwolle gebeurt: met zoveel samenwerkende partijen. Mbo- en hbo-studenten doen onderzoek, houden zich bezig met de inrichting en begeleiden leerlingen uit het praktijk- en voortgezet (speciaal) onderwijs. Die staan achter de kassa, vullen voorraden aan en zijn logistiek bezig. Stichting Kringloop Zwolle zorgt voor begeleiding van alle leerlingen. Ook de gemeente Zwolle draagt enthousiast bij omdat die het een prachtproject vindt. ‘De verbinding tussen de deelnemende partijen is een grote opsteker voor allemaal.’ vertelt directeur Wilma Voortman van Stichting Kringloop Zwolle en Noggus & Noggus. ‘Als je elkaar weet te vinden en vanuit de duurzame, circulaire gedachte samen optrekt, elkaar wat gunt, dan is echt alles mogelijk. En die sfeer is er, de partners gaan ervoor. Dat is prachtig om mee te maken.’

 

Unieke kans

Wilco Wezenberg, coördinator van arbeidstrainingscentrum TIB (Thorbecke, Talentstad en de Twijn in Bedrijf) is enthousiast. ‘Zwolle heeft een heel mooi klimaat om samen dingen te doen, samen in onze toekomst en in onze leerlingen en studenten te investeren. Ze leren beroepsvaardigheden, maar worden zich ook bewust van de waarde van grondstoffen en hergebruik. Deze winkel is een unieke kans, die je niet wil missen. Als onderwijsinstelling wil je op die trein stappen.’

 

Net zo mooi als nieuw

Ook consumenten raken door Van Waarde bekend met de waarde en charme van hergebruik. Allereerst door in de winkel te laten zien dat tweedehands net zo mooi is als nieuw. En door de Kerst Pop-Up brengen de mensen ook veel meer kerstspullen naar de kringloopwinkel, in plaats van dat ze die weggooien. ‘En dat is natuurlijk precies wat we willen’, vertelt Rosa Scholtens, die samen met Ellen Bosman de projectleiding op zich neemt. ‘In een circulaire economie gebruiken we zoveel mogelijk spullen en grondstoffen opnieuw, liefst op een hoogwaardige manier. Van Waarde draagt bij aan dat doel. Doordat we in de binnenstad zitten hopen we een nog veel grotere groep mensen te bereiken.”

 

WaardeRing

WaardeRing is een circulair ambachtsnetwerk dat draait om kansen voor mensen en materialen (zie www.waarde-ring.nl. De inmiddels meer dan zestig partners in de regio Zwolle exploiteren in samenwerking de meest uiteenlopende projecten op  het gebied van circulariteit en inclusiviteit. Aan het Kerst Pop-Up project doen mee: Stichting Kringloop Zwolle, Noggus & Noggus, gemeente Zwolle, Thorbecke Scholengemeenschap, Talentstad, vso de Twijn, de Ambelt, Landstede MBO, mbo Menso Alting, Deltion, Cibap, SVO Vakopleiding Food en hogeschool Windesheim.

Dit vind je misschien ook leuk...