Skip to content

Kerst Pop-Up faciliteert 1048 uur leer/werkplekken

 

19 december zijn de deuren gesloten van de Kerst Pop-Up in de Diezerstraat. In de kerstwinkel heeft een nieuw winkelend publiek kennis gemaakt met tweedehands producten. Ook heeft de Kerst Pop-Up ervoor gezorgd dat meer dan 75 leerlingen van 10 verschillende onderwijsinstellingen ervaring hebben opgedaan in een échte werkomgeving. In totaal was de winkel goed voor 1048 uur werkervaring voor leerlingen en studenten.

Leren in de praktijk
‘Dit was zo’n waardevol project voor onze leerlingen’, vertelt Gokhan Gokkaya, docent economie bij Thorbecke Scholengemeenschap. ‘Wat ik in het klaslokaal aan mijn leerlingen bied is vooral theorie over het werken in de detailhandel. En dat de theorie nu in de praktijk is gebracht is leerzaam voor hen. Je merkt dat ze nu begrijpen wat ik heb uitgelegd doordat ze er zelf actief mee aan de slag gaan. Daarnaast staan er echte klanten aan de kassa waarmee ze contact kunnen maken. Achter de kassa staan is dan ook een van de favoriete werkzaamheden van de meeste leerlingen.’

Een inspirerend initiatief
Deze winkel – een initiatief van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing waarbij Kringloop Zwolle de uitvoering voor rekening nam – heeft de aandacht getrokken uit het hele land. ‘We hebben zowel andere gemeentes als circulaire ambachtsnetwerken geïnspireerd. Ook hebben we landelijke publiciteit gegenereerd. Kortom, op alle fronten een succesvol project waarbij waarde toevoegen aan zoveel mogelijk mensen en tweedehands artikelen altijd ons belangrijkste uitgangspunt is geweest’, aldus Eline Westervaarder, manager marketing en communicatie van Kringloop Zwolle.

De leerlingen en studenten die hebben meegewerkt kwamen van verschillende hbo-, mbo-, vo-, vso- en praktijkschoolinstellingen. Deelnemende scholen waren: Thorbecke Scholengemeenschap; Talentstad; TIB (Thorbecke Scholengemeenschap, vso De Twijn en Talentstad – In Bedrijf), vso De Ambelt; Landstede MBO; mbo Menso Alting; Greijdanus College, Cibap vakschool voor Vormgeving, Hogeschool Windesheim, en SVO vakopleiding food Zwolle.

Gezamenlijke toekomst
‘We gaan nu met alle partijen evalueren en dan kijken hoe onze gezamenlijke toekomst eruit ziet’, zegt Eline. ‘Als we kijken naar alle behaalde resultaten dan durf ik wel te zeggen: veelbelovend!’

Dit vind je misschien ook leuk...