Skip to content

Deltion studenten maken nieuwe mode van ingezameld textiel

 

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n ruim 135 miljoen kilo textiel bij het afval gegooid. Zonde want textiel heeft vaak nog genoeg waarde voor een tweede leven, bijvoorbeeld om nog eens te dragen of om te recyclen. Daarom zorgt Stichting Kringloop Zwolle – als belangrijkste spil van de circulaire economie in de regio – ervoor dat inwoners gemakkelijk hun textiel kunnen aanbieden bij ons innamepunt. Wij verwerken op jaarbasis zo’n 240.000 kilo textiel en zorgen ervoor dat zowel particulieren als andere organisaties gebruik maken van ons ingezamelde textiel. Op woensdag 12 oktober jl. kwamen studenten van de modevakopleiding van Deltion op bezoek in ons textielsorteercentrum. Hun doel: van reststromen nieuwe modestukken maken.

Afgelopen woensdag ontvangen wij op ons textielsorteercentrum aan de Nieuwe Deventerstraatweg in Zwolle twee groepen studenten van de modeopleiding. In ons textielsorteercentrum wordt dagelijkse basis textiel geleverd, en wordt vervolgens per afdeling wat mee gedaan. Alles wordt gesorteerd op seizoen, vervolgens op prijs en daarna op geslacht. Lian Meesters, bedrijfsleider van het textielsorteercentrum, gaf de studenten een rondleiding door het textielsorteercentrum. “Alles wat niet in de juiste staat is om verkocht te worden in de winkels, gaat naar ontwikkelingslanden of wordt gerecycled. Zo wordt alsnog alles gebruikt en wordt niks zomaar weggegooid.”.

 

Aan de slag

Na de uitleg gingen ze aan de slag met hun vervolgopdracht: ”Zoek aan de hand van een moodboard drie kledingstukken uit de reststromen van Stichting Kringloop waarmee een nieuw kledingstuk kan maken. Elke student kreeg een kleurenschema waaraan ze zich moesten houden zoals gesteente, intense diepe volle tonen vanuit edelstenen en metallic kleuren.

De studenten vonden het leuk, maar ook lastig. “Je moet echt de parels er tussen uit zien te halen en goed graaien in de rolcontainers met reststromen. Maar als je dan iets leuks hebt gevonden, is het ook echt perfect!”. Gelukkig was er genoeg keus. Ze mochten namelijk buitenom het textielcentrum ook nog even in de winkel rondkijken. Een studente vond een parel: “Ik zag een heel mooi driedelig pak, ik wist meteen: die is van mij! Daar kan ik wel wat mee.”.

 

De studenten gaan nu op school aan de slag met het project. Eind van het schooljaar worden de outfits gepresenteerd in de vorm van een modeshow. Wij zijn erg benieuwd!

Dit vind je misschien ook leuk...