Stichting Kringloop in beeld

Bij de Kringloopwinkel krijgen we veel artikelen binnen. Soms zijn dat bijzondere artikelen, waar een verhaal aan vast zit of wat om andere redenen interessant is.
We zullen een aantal van deze artikelen hier voor het voetlicht plaatsen.

Olivetti Valentine

Een designklassieker! De rode typemachine van Olivetti uit de jaren 60. Het apparaat kreeg nog een naam en ook nog een mooie naam: Valentine.
De schrijfmachine is verschillende keren bij ons opgedoken. Voor typemachines is nauwelijks nog belangstelling maar deze was altijd gauw verkocht. Wat een verrassing: op een dag kwam er weer eentje binnen maar deze was wit!
Plaatsing op marktplaats leverde veel belangstelling op. De witte uitvoering blijkt zeer zeldzaam. Dankzij de koper, een oud-werknemer van Olivetti, weten we nu dat het nog zeldzamer kan: Er moeten ook groene en blauwe Valentines bestaan. Deze zijn nooit in Nederland te koop geweest en bovendien is de blauwe uitvoering alleen maar even geproduceerd als relatiegeschenk van de fabrikant.

Glazen tafellamp

Apart! Het lijkt een vaas maar het is een lamp.
Vanwege de vormgeving hadden wij het vermoeden dat deze glazen lamp uit de jaren 70 kwam. Er was verder geen merkje of wat dan ook aan te ontdekken. Misschien toch een ding van Bijenkorf of Blokker?

De lamp was ongeveer 40 cm hoog. Het blauwgroene glas straalde kwaliteit uit. Het was behoorlijk dik, ruim een centimeter, en aan de binnenkant ‘gevoerd’ met een witte laag. Het ding verkeerde in bijna-nieuw staat.
De lamp werd geplaatst op Marktplaats als “Retro Vaaslamp” (je moet toch wat verzinnen). Daarna liep het storm!

Dankzij een aardige kijker werden we erop gewezen dat het hier een echte Vistosi betrof. We geven toe: wij hadden er nooit van gehoord. Leuk om op deze manier je kennis te verrijken!

Braille schrijfmachine

braille-machine-2Hoe schrijf je een brief in Braille?
De meesten van ons zullen weleens een tekst in braille hebben gezien. Het schrift voor blinden bestaande uit combinaties van 6 puntjes per letter. Een mens met een gezond stel ogen zal zich verder niet afvragen hoe dit schrift tot stand komt.
Op een dag stond het apparaat hier, een mooi object met een geheimzinnige uitstraling. Als je niet beter weet zou je ook kunnen verzinnen dat het gaat om een spionage-apparaat uit de koude oorlog.
In de verte doet het denken aan een gewone typemachine alleen zitten er in dit geval maar weinig toetsen op. Door verschillende toetscombinaties kan elke letter in braille worden getypt.
Het bleek een veelgezocht object, Braille-apparaten zijn moeilijk verkrijgbaar en in elk geval duur! Na plaatsing op Marktplaats ontvingen we veel reacties, ook uit het buitenland. De machine is nu in gebruik bij een aardig meisje in Oostenrijk.